دنیای عکسها میخواهد آنچه را زیسته و تجربه شده است، در چارچوب عکس به نمایش بگذارد. عکس چارچوبی از زمان است که واقعیتِ گذشته را به حال تبدیل میکند. آنچه عکس در پی آن است، بازنمایی زمان است و حاصلِ زمان، چیزی جز تجربه زیست-تاریخی نیست. نگاه به گذشته از بین رفته و سپری شده بهسان واقعیت تاریخی، در چارچوب عکس امکانپذیر است. محتوای هر عکس، تاریخ است. عکسها، همچون یک سند تاریخی، تصاویری از رخدادها را به ما عرضه میکنند که از میان رفتهاند اما به مدد تلاش عکاس قابلیت کشف مجدد را در گذر زمان به دست آوردهاند. لذت کشفی که بسیاری از وقایع تاریخی قبل از اختراع دوربین توفیق آن را نداشتهاند.
جنبش مشروطه ایران برای نخستین بار به تکثیر ابژههایی پرداخت که در تاریخنگاری رسمی، نادیده انگاشته میشدند. خیزش عمومی و سراسری مردم ایران در جنبش مشروطه برای نخستین بار هنر درباری و تشریفاتی عکاسی را به متن جامعه آورد. مجموعه کنونی روایتگر یکی از اضطراریترین لحظههای تاریخ معاصر ایران است. عکسهای این مجموعه در کنار بازنمایی ساختمانهای مخروبه پس از نبرد مشروطهخواهان با سلطنتطلبان، به ثبت چهره افرادی نظیر ستارخان، باقرخان، مجاهدین تبریزی و قفقاری میپردازد. عکسهایی که مشروطهخواهان لباسهای خوبشان را پوشیده، قطار فشنگهایشان را بسته و دو طرف ستارخان و باقرخان به تعداد مساوی و متقارن نشسته یا منظم ایستادهاند. اکنون در یکصد و دهمین سالگرد انقلاب مشروطه، عکسها همچون یک سند تاریخی شاید به این پرسش پاسخ دهند که: آیا میتوان از خلال تصاویر، تفسیر تازهای از مشروطه به دست داد؟
نمایشگاه عکسهای قدیمی دوران مشروطه از سهشنبه ۲۲ تیر، ۵۰ قطعه از عکسهای قدیمی مربوط به دوران مشروطه را در موزه عکسخانه شهر به مناسبت صد و دهمین سالگرد انقلاب مشروطه به نمایش میگذارد در سالهای پیشین نیز موزه عکسخانه به مناسبت مشروطه نمایشگاههای متفاوتی طراحی کرده بود. امسال نیز به مناسبت صد و دهمین سالگرد انقلاب مشروطه بخشی از عکسهای قدیمی این دوران از آرشیو موزه خارج شدهاند و به نمایش گذاشته خواهند شد.
این نمایشگاه تا سهشنبه ۱۹ مرداد ادامه خواهد داشت. زمان بازدید شنبه تا چهارشنبه از ۹ تا ۱۳ و ۱۴ تا ۱۸ و پنجشنبه ۹ تا ۱۳ خواهد بود.
علاقهمندان برای بازدید از این نمایشگاه میتوانند به موزه عکسخانه شهر به نشانی میدان هفتم تیر، خیابان بهارشیراز، ضلع جنوب غربی میدان بهارشیراز، بوستان بهارشیراز مراجعه کنند.
سایر مطالب
در تکاپوی ترسیم هویت ایرانی؛
دواخانه شورین! اصلاح قانون اساسی و انحلال سلطنت قاجار
تخته قاپوی عشایر
«مراد اریه» پدر کاشی و سرامیک ایران
فایدۀ تاریخ (تاریخ در ترازو)
دکتر کاظم خسروشاهی کارآفرینی از نسل ایران سازان
تاریخ آلترناتیو؛ ضرورت ها و ملاحظات
شورش های دهقانی؛ زمینه ساز نهضت فراگیر جنگل شدند!
«حسن نفیسی»؛ دولتمردی سخاوتمند در ایراد اتهام به رقیبان!
روایت تاریخ به انتخاب مورخ به سبک کلایدسکوپ